Joost Vrouenraets

Joost Vrouenraets is een choreograaf die op globaal en lokaal vlak opereert. In 2007 heeft hij –samen met danser Maïté Guérin- GOTRA Dance Company opgericht en 12 jaar geleid. Hij heeft zich verbonden als regelmatig terugkerende choreograaf aan gezelschappen als Ho Chi Minh Ballet and Symphonic Orchestra (VN), Béjart Ballet Lausanne (CH), Southern Methodist University (USA) en CODARTS Rotterdam (NL). Als gast choreograaf wordt hij uitgenodigd door o.m. Dancecompany Nanine Linning (GE), Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten (NL), ArteZ Arnhem (NL), FONTYS Hogeschool voor de Kunsten Tilburg (NL), Toneelacademie Maastricht (NL), iARTS Hogeschool Zuyd (NL), National University of Arts G. Enescu Iasi (RO), Performact Torres Vedras (PT) en andere onderwijsinstellingen om regelmatig les te geven, coachen, lectures te houden of nieuwe choreografieën te maken.

Joost heeft 89 werken gemaakt sinds hij zijn carrière als choreograaf is begonnen in 2006. Zijn werk komt voort en wordt gevormd door een onuitputtelijke zoektocht naar het verloren lichaam, een fenomeen dat kapitalistische en neo-liberalistische systemen hebben teweeggebracht en anno 2020 actueler is dan ooit. We worden gereduceerd tot cijfers en algoritmes en overheidsinstanties dringen nauwgezet door in onze levens, huishoudens en onze lichamen. Joost wil het lichaam centraal in de samenleving plaatsen, in het midden van onze maatschappij, in haar intellectuele potentie, kracht én kwetsbaarheid; het lichaam dat kennis produceert, vecht, verliest en viert. Vanuit deze drijfveer combineert en fuseert hij moeiteloos diverse media en disciplines met muziek, theater, scenografie, sociale wetenschappen, fotografie, film, Boeddhistische filosofie en dans. Joost werkt in grootschalige (theater)producties, maar ook in de context van intieme, kleinschalige en experimentele podia. Naast conventionele podia, ontwikkelt en performt hij werk op uiteenlopende binnen- en buitenlocaties. Joost heeft een MA graad behaald in choreografie waarin hij onderzoek heeft gedaan naar de relatie tussen Shakespeare’s Hamlet, de menselijke wervelkolom en Foucault’s theoretisch paradigma van de maatschappelijke perceptie van waanzin. Met regelmaat geeft hij lectures en masterclasses en ontwikkelt hij workshops waarin hij makers, (podium)kunstenaars en (kunst)studenten meeneemt in het proces van onderzoek en kennis productie middels hun eigen lichaam. Naast zijn werk als gast choreograaf voor gezelschappen en (kunst)onderwijsinstellingen, wordt hij gevraagd als art director en choreograaf om ‘ongebruikelijke, innovatieve en avontuurlijke performances te maken voor events, (onderzoeks)bedrijven in en buiten de creatieve sector.

Samen met David Peskens ontwikkelt hij momenteel het werk The Red Circles, een interdisciplinair, performatief manifesto als reactie op de uitbraak van Covid-19. Het werk reduceert het idee theater tot haar minimum en brengt dans naar de Nederlandse openbare samenleving in tijden van Corona. In alle 352 Nederlandse gemeentes voert hij een performance uit die telkens door één beeld van de fotograaf wordt vastgelegd. Zo wordt Nederland gedurende één jaar tijdens Corona tijd in kaart gebracht middels het bewegende lichaam als centrum van de samenleving.

Meer informatie:

www.joostvrouenraets.com

David Peskens

David Peskens is meer dan tien jaar actief als zelfstandig fotograaf. De natuur heeft in zijn werk altijd een grote rol gespeeld. Wekenlang kan hij dagelijks naar een dassenburcht terugkeren om het beeld te laten ontstaan dat hij voor ogen heeft. De laatste jaren verschuift de focus van natuur meer naar maatschappelijke onderwerpen. Geïnspireerd door zijn interesse in de Europese geschiedenis reisde hij in een oude camper 2018 vijf maanden langs de voormalige grenzen van de Sovjet-Unie en Joegoslavië.  Nu wordt dezelfde camper gebruikt om voor The Red Circles naar elke gemeente van Nederland te reizen. Grote drijfveer is zijn verlangen naar nieuwe ontmoetingen en ervaringen en het maken van verhalen met respect voor elk mens of dier die hij ontmoet. Zolang David die nieuwsgierigheid blijft voelen, is hij opgetogen.

Sinds 2013 werkt David samen met Joost Vrouenraets. Samen ontwikkelden zij gedurende de jaren een gemeenschappelijke beeldtaal, die zich manifesteerde in verschillende werken van Joosts dansgezelschap Gotra. Ook hebben zij samengewerkt aan het campagnebeeld voor de tentoonstelling “Everything you always wanted to know about Toilets” van het Cube Design Museum. De fotoserie die David maakte van het Kokoro project van Joost Vrouenraets – waarin Joost van Heerlen naar Maastricht danste – werd met een derde prijs bekroond in de journalistieke fotoprijs De Zilveren Camera.

Daarnaast werd Davids werk gepubliceerd in National Geographic Magazine, Outdoor Photography, Asferico, Roots Magazine, PF Magazine, Focus Magazine en het Hasselblad Masters Book Vol. 5 en getoond in het Limburg Museum in Venlo en het Maastricht Photo Festival. Ook was hij jurylid bij verschillende fotowedstrijden en gaf hij lezingen in Nederland en België.

Meer informatie:

www.davidpeskens.com