Paddenstoelenparadijs

Voor het eerst liep ik door dit bos, dat niet bepaald groot is en wordt ingeklemd door twee grote wegen. Toch voelde het alsof ik me in een andere wereld bevond, ver weg van alles en iedereen. Metershoge varens, natte bladeren, de geur van schimmels en het geluid van tientallen vogels. De in de verte voorbijrijdende auto’s zijn op dat moment het enige dat herinnert aan de mens.

Ik verbaasde me over de vele paddenstoelen die er groeien. Zeker nu het CBS meldt dat het aantal bospaddenstoelen opnieuw is afgenomen. Een trend die al jaren geleden is ingezet en voor een deel te wijten is aan de stikstofuitstoot door het toenemende verkeer en de landbouw.

Mushroom paradise

For the first time I walked through this small forest that is located in between two big roads. Still it felt like I was in another world, far away from everything. Ferns of two meters high, wet leaves, the smell of fungus and the sound of dozens of birds. The cars driving by far away are the only things that remind of people.

I was surprised about the amount of mushrooms that grow there. Especially since this week was reported that wild mushrooms are way down in numbers in the Netherlands. Something that happens since years already and that is partially due to the emission of nitrogen because of increasing traffic and agriculture.

_MG_714489

 

This entry was posted in Geen categorie.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*